Dinosaurfossil undervejs i Actros

Panorama

Tyrannosaurus rex-ekspres til Fürth.

Kraniet af en Tyrannosaurus rex rejser med Actros til det tyske forskningsinstitut Fraunhofer.


Dinosaurerne er tilbage, og det er ikke kun på biograflærredet. I begyndelsen af juni, kort før biografpremieren på Jurassic World, transporterede en speciel Actros fra ekspresleveringsfirmaet TNT en særlig værdifuld og præhistorisk last for det naturhistoriske museum Naturalis i Holland: Nemlig et 690 kg tungt og ca. 66 millioner år gammelt kranium fra en hunkøns Tyrannosaurus rex, hvis skelet blev fundet i Montana i 2013 og som blev erhvervet af Naturalis 1 år senere.

Tyrannosaurus-rex-kraniet begyndte sin 7 800 kilometer lange rejse i en specielt præparerede, 1,90 meter lang trækiste i South Dakota. Herfra gik turen til New York, og så blev det fløjet til TNT-lufthavnen i det belgiske Liège. På europæisk grund blev Actros med signalfarvet Tyrannosaurus-rex-logo sat ind i spillet. Mercedes-Benz lastbilen, der var udstyret med moderne tracking-teknologi og som blev kørt af special-service-chauffører, transporterede trækisten med den betydningsfulde fossile fragt til Fürth til udviklingscenteret for røntgenteknik (EZRT) i Fraunhof. Her tog førsteklasses røntgenudstyr et overordentligt præcist 3-D-billede af dinosaurkraniet.

„Vi er stolte af, at kunne hjælpe Naturalis“, siger Willem Prinsen, administrerende direktør for TNT i Tyskland. „Vi er i besiddelse af omfattende ekspertise og erfaring, når det gælder transport af usædvanlig fragt. Imidlertid er transporten af en præhistorisk genstand med en sådan forskningsværdi også noget helt særligt for os.“ TNTs ekpertise i afsendelse af udfordrende gods beror også på anvendelsen af en pålidelig lastbil fra Mercedes-Benz, der er udstyret med den mest moderne sikkerhedsteknologi, som i dette tilfælde er Actros med „Tyrannosaurus rex on board“-logoet.

I september 2016 bliver originalskelettet udstillet på Naturalis i Leiden i Holland.

Det naturhistoriske museum Naturalis i Leiden, Holland. Få mere at vide: www.naturalis.nl/en

Billeder: TNT ekspres



Kort om Tyrannosaurus rex:

I næsten 140 år spredte han forbavselse og skræk – „Kongen af Echsen“. I 1870'erne blev de første frygtindgydende spidse og kæmpestore tænder fundet i Nordamerika. Men først i 1905 kunne Henry Fairfield Osborne, daværende formand for museet American Museum of Natural History, påvise, at de tilhørte en „ny“ Echsen-art, nemlig Tyrannosaurus rex. Ca. 30 eksemplarer er hidtil blevet identificeret, hvoraf nogle var næsten komplette skeletter. Den hidtil største er mere end 12 meter lang og 4 meter høj, og er helt harmløst blevet døbt „Sue“. Med en skønnet vægt og muskelmasse på 9,5 ton var den en imponerende jæger, selv blandt dinosaurer. For ca. 66 millioner år siden gik den formodentlig rundt på stepperne sammen med to yngre dinosaurer, og var altid på jagt efter mad som der blev fortæret gevaldige mængder af.

Endnu ingen kommentarer