European Truck Racing Championship – tilbageblik

Magasin

Asfaltens virtuoser.

Europamesterskabet fra dengang til nu.


Hvad er serien?

I 1985 blev racerserien European Truck Racing Championship (ETRC) anerkendt af FIA. Dengang regnede ingen med, at sættevognstrækkere, der udkæmper racerløb, ville få så mange begejstrede fans over hele verden. Til at begynde med startede lastbilerne som standard i tre vægt- og slagvolumenafhængige kategorier, klasserne A, B og C. I 1994 blev reglerne ændret, og ETRC bestod nu af to kategorier: Super Race Trucks og Race Trucks. Siden 2006 har alle lastbiler, der deltager i mesterskaberne, kørt i én og samme kategori.



Høje ydelser – store sejre.

Siden seriens begyndelse har Mercedes-lastbiler vundet mesterskabet 13 gange. Bag rattet i superracerbilerne sad virtuoserne til alle tider: Thomas Hegmann, Steve Parrish, Ludovic Faure, Gérard Cuynet, Axel Hegmann, Slim Borgudd og Heinz-Werner Lenz. Og virtuoser er det helt rigtige ord i denne sammenhæng – for kørerne skulle betvinge biler, der ofte havde en ydelse på mere end 1500 hk under motorhjelmen! Ansvaret for disse hestekræfter havde tilsvarende forberedte standardmotorer. Hver lastbil var udstyret med en professionel sikkerhedskabine. Det kan ikke undre, at bilerne kunne opnå tophastigheder på 160 km/t.



Thomas Hegmann og Mercedes-Benz 1450 S.

Den første verdensmester i ETRC-serien i klasse C, som kørte en Mercedes-Benz-racertruck.

Steve Parrish og Mercedes-Benz 1450 S.

Racerkøreren med flest vundne titler er briten Steve Parrish. Han kørte sit lastbilsrace med en 18,5-liters version af 1450 S, der fra 1989 til 1993 var den bil, der vandt de fleste titler.

I dag kan bilen beundres i Mercedes-Benz Museum i Stuttgart.



Heinz-Werner Lenz og Mercedes-Benz 1938-S.

I årene 1997 til 1999 vandt den tyske kører mestertitlen tre gange efter hinanden i kategorien Race Trucks.

Slim Borgudd og Mercedes-Benz 1834 LS.

I 1995 vandt den svenske kører Slim Borgudd verdensmestertitlen i klassen Super Race Trucks med sin Mercedes-Benz 1834 LS.

Gérard Cuynet og Mercedes-Benz 1733 S.

I 1993 vandt franskmanden mesterskabet i den daværende topklasse A med sin superhurtige Mercedes 1733 S.



Ludovic Faure og Mercedes-Benz Atego.

I 1998 introducerede Mercedes-Benz tredje generation af racertrucks, som er baseret på modellen Atego. Sættevognstrækkeren var udstyret med en 12-liters V6-motor, der opnåede en ydelse på næsten 1500 hk. Motoren opnåede denne ydelse ved 2000 omdrejninger pr. minut.

Den første sæson blev en triumf for teamet med stjernen. Ludovic Faure og hans Atego stod til slut helt oppe på trappen.

Også denne sejrstruck kan i dag beundres i Mercedes-Benz Museum i Stuttgart.

 



ETRC i dag.

I dag drives racertrucks i ETRC-serie af motorer med maksimalt 13 liter og en ydelse på op til 1100 hk. For motorerne drejer det sig for størstedelen om aggregater, der beror på standardmotorer. En eller to kompressorer varetager trykladningen (afhængigt af, om det er en række- eller en gaffelmotor). For at opnå en ydelse i denne størrelsesorden kræver arrangørerne, at mandskabet anvender venturirør i indsugningen. Totalvægten for bilen skal mindst være 5300 kg. For øjeblikket kører tre teams deres race i en Mercedes: Heinz Werner Lenz, teamet Orsini Racing og teamet Tankpool 24.



Kilde: Eget materiale, Bernhard Huber

8 kommentarer