Analyse giver mere sikkerhed – ulykkesforskningen hos Mercedes-Benz

Køretøj & teknik

En hjælper i baggrunden.

Nøje granskning, så alle bliver mere sikre på vejene – ulykkesforskningen hos Mercedes‑Benz Trucks.

Ulykkesforskerne hos Mercedes-Benz analyserer grundigt – og har gjort det i næsten 50 år.


Ulykker skal helst slet ikke ske – det er højeste prioritet hos Mercedes‑Benz Trucks. Men lige præcis hvad kendetegner en farlig trafiksituation, og hvordan kan chaufførerne få endnu bedre hjælp? Det har afdelingen Ulykkesforskning beskæftiget sig med hos Mercedes‑Benz siden 1972.

Alle informationer tæller.

Specialisterne undersøger virkelighedens uheld igen og igen og forsøger at forstå forløbet og skaderne eksakt. Her hjælper en tæt dialog med politiet og eksperter. Et vigtigt spørgsmål er også: Passer denne ulykke ind i et mønster? Er det f.eks. altid den samme overhalingssituation, der medfører en ulykke? Og er der her en mulighed for at forbedre sikkerheden for alle?

Da ulykkesforskerne begyndte deres arbejde for næsten 50 år siden, var det hele endnu fokuseret på den passive sikkerhed. Det vil eksempelvis sige førerhusets stabilitet. Men allerede i 1981 begyndte Mercedes‑Benz som den første producent i verden at udstyre sine lastbiler med blokeringsfri bremser, ABS – startskuddet for den aktive sikkerhed og begyndelsen på en lang udviklingshistorie, der har skabt innovationer op til i dag, såsom Active Brake Assist 5.



Analyse ligger bag udviklingen.

Detaljerede analyser af ulykker er enormt vigtigt for at kunne udvikle systemer som drejeassistenten, der er blevet indbygget i Mercedes‑Benz‑trucks på fabrikken siden 2016. Det samme gælder for Active Drive Assist og MirrorCam i den nye Actros.

Et andet element er crashtest. Det klassiske eksempel: kollisionen med en lad-attrap. Dermed kan forskerne gengive en typisk ulykke, hvor en lastbil kører ind i en anden.

På computeren – og alligevel virkeligt.

Fremover vil eksperterne også rekonstruere ulykker på computeren. Dermed kan de frit variere sammenstød og ulykker på skærmen – det giver endnu mere præcise resultater. I den forbindelse fokuserer de særligt på de omstændigheder, der har ført til ulykken.


Målet er integreret sikkerhed.

Ulykkesforskning, crashtest og simulering på computeren er de tre søjler i den aktuelle udvikling inden for køretøjssikkerhed. På dette grundlag realiserer Mercedes‑Benz sit koncept med »integreret sikkerhed«, der hjælper chaufførerne i fire faser: under kørslen, ved farer, ved ulykker og efter en kollision.

Hvor effektivt ikke mindst dette koncept bidrager til trafiksikkerheden, kan aflæses af ulykkestallene. Ifølge Tysklands statistiske bureau faldt antallet af dødsofre ved lastbilulykker i Tyskland med omkring 60 procent fra 1992 til 2018. Antallet af alvorligt kvæstede faldt med cirka 45 procent – trods en kraftig stigning i trafikken.


Foto: Daimler

7 kommentarer