RoadStars goes ”svenska”

RoadStars på svensk

Nyt RoadStars-marked: Sverige.

Med Sverige er vores andet skandinaviske marked gået online. Her præsenterer vi nyttige tips, fakta og særlige forhold om vores nordligste marked på RoadStars.

© rudi1976 – Fotolia.com


Velkommen i elgenes og de endeløse vidders land.

Når man tænker på Sverige, kommer man nok straks til at tænke på elge, Astrid Lindgren og en uendelig natur. Og det er ikke helt ved siden af, for Sverige har over 100.000 søer, 50% af landet er dækket af skov, og landskabet er meget varieret.

Det svenske kongerige ligger i den østlige del af de skandinaviske halvøer i Nordeuropa, mellem Norge og Finland.

Sverige anses for at være et af de mest trafikvenlige lande i Europa, takket være et veludbygget vejnet, hvor staten står for langt de fleste større veje.

Men Sverige er ikke kun et trafikvenligt land, det anses også for det mest trafiksikre land i Europa. Præcise ulykkesanalyser, strenge hastighedsgrænser, en meget lav promillegrænse og store bøder sørger for, at det bliver ved med at være sådan.


Pas på - elg!

Dette skilt møder man ofte i vejkanten i Sverige. Næsten dagligt sker der nemlig ulykker, hvor biler og elge er involveret.

Man bør altid forsøge at undgå sammenstødet med de store klovdyr, fordi deres tyngdepunkt ligger så højt, at en påkørsel ofte kan få alvorlige følger. Så det er ikke så mærkeligt, at det er helt almindeligt at advare modkørende med lygterne, hvis der er en elg på kørebanen.


Øresundsbroen.

© Max Topchii – Fotolia.com


Øresundsbroen over sundet af samme navn mellem Sverige og Danmark er 7.845 meter lang og dermed verdens længste skråstagsbro med kombineret vej- og jernbanetrafik. På det øverste dæk kan biler køre mellem de to lande på en firesporet motorvej, mens der på det nederste dæk kører tog fra den ene øresundsbred til den anden.


© Phimak – Fotolia.com


Yderligere oplysninger om trafikken i Sverige.

Vinterbestemmelser.
Fra d. 1. december til d. 31. marts skal der køres med vinterdæk i Sverige. For køretøjer fra 3,5 t er mindst 5 mm profil obligatorisk. Det er ikke kun vinterdæk, der er obligatoriske. Om vinteren er det også obligatorisk at medbringe en skovl og anvende sprinklervæske med tilstrækkeligt frostvæske i.

Verdens første offentlige E-highway.
Sverige er med verdens første offentlige E-highway et foregangsland på det tekniske område. I juni 2016 åbnede man en 2 km lang strækning, hvor særligt ombyggede lastbiler forsynes med strøm fra en køreledning og dermed kan køre uden at forurene.

Højre vigepligt.
I Sverige har trafik fra højre forkørselsret. Da det imidlertid ikke altid er let at se, hvilke veje der har forkørselsret, bør man være ekstra opmærksom på skiltningen og de øvrige trafikanter.

Sidestriben på landevejen.
Når man kører på en svensk landevej eller motorvej, møder man ofte en sidestribe ved vejkanten. Den er reserveret til fodgængere, cyklister og motorcyklister, men må også benyttes som vigespor af person- og lastbiler for at gøre det lettere for et hurtigere køretøj at overhale.

Betalingsfrit gennem Sverige.
Der findes ingen generel vejafgift i Sverige, kun for visse broer (herunder Øresundsbroen) skal der betales en afgift. I byerne Göteborg og Stockholm opkræves der desuden en såkaldt city-vejafgift.


Bilkyrkogården – en bilkirkegård i mosen.


I 1960'erne så der noget anderledes ud i skovområdet i mosen Kyrkö Mosse i Skåne, end der gør i dag. Dengang samlede en passioneret bilsamler veteranbiler på sin grund for at sætte dem i stand, men han måtte nødtvungent efterlade dem, da han flyttede på plejehjem.

Da der ikke var nogen, der ville tage sig af hans skatte, overlod man bilerne til naturen og vedtog at frede bilkirkegården indtil 2050. Det formodes, at mosen til den tid vil have slugt alle de gamle biler.


Mercedes-Benz i Sverige.


Fakta om Sverige.

  • Den svenske nummerplade består af en kombination af tre bogstaver og tre tal. Når en bil én gang har fået et nummer, beholder den det, indtil den skrottes, også selv om den skifter ejer undervejs.
  • I Sverige skal der altid køres med nærlys.
  • Fuldt optrukne gule linjer ved vejkanten betyder standsning forbudt.
  • Stiplede gule linjer eller zigzag-linjer betyder parkering forbudt.
  • Indtil 1967 havde man venstrekørsel i Sverige.
  • Hvert år bliver snesevis af ”Pas på - elg”-skilte stjålet af turister som souvenir.

Header picture: © christian keller – iStock.com

Ännu inga kommentarer