Undervejs på Asia Highway 2 med Nordin Bin Mat Sa’at

RoadStars møder

Piloten.

Nordin Bin Mat Sa’at stiger ikke ind i en truck uden sine markante pilotbriller. Chaufføren, som stammer fra Kuala Lumpur, kører regelmæssigt på Asia Highway 2 for Swift Group. RoadStars har taget turen med.


Her ligger der et farverigt udsmykket Hindu-tempel, der en moské og kun få kilometer længere væk et buddhistisk skrin. Når man kører gennem Malaysia, konstaterer man hurtigt: Det sydøstasiatiske land er en sand multietnisk stat. "Vi er en ung og meget, meget farverig nation!", siger chaufføren Nordin Bin Mat Sa’at med en vis stolthed. "På mine ture mærker jeg denne mangfoldighed på hvert gadehjørne." Den 27-årige har kørt for Swift Logistics Group i fire år. Siden 2015 er virksomheden, målt i den flyttede tonnage, den største speditør i Port Klang, Malaysias vigtigste havneby. Den ligger cirka en time i bil vest for hovedstaden Kuala Lumpur ved Malaccastrædet. Her ligger også Swifts hovedsæde. Virksomheden blev grundlagt i 2011 og driver med omkring 2000 medarbejdere i dag en af de største truckflåder i Malaysia. Omkring 250 af Swifts trækkere bærer stjernen.


"I cockpittet på min Actros føler jeg mig næsten som en ægte pilot – og så må de passende briller naturligvis ikke mangle."

– Nordin Bin Mat Sa’at, chauffør hos Swift-Group i Malaysia


Fra Port Klang til Johor Bahru.

Nordins truck er en Actros 2644 af en ældre typeserie. Han kører regelmæssigt den omtrent 370 kilometer lange strækning fra Port Klang til Johor Bahru, syd på den malaysiske halvø. Byen, som ofte blot kaldes "JB", er udover den livlige hovedstad Kuala Lumpur et af Malaysias økonomiske knudepunkter. Takket være den aktive handel med Singapore, som kun ligger et stenkast syd for Johor Bahru, er den tidligere sultanresidens også blevet en moderne handelsmetropol med omkring 1,5 millioner indbyggere. 

Undervejs på mega-highwayen.

"Vi kører for det meste fragt for kunder fra Malaysia, Singapore og Thailand", forklarer Nordin. "Så jeg kører ofte på Asia Highway 2." Asiens megamotorvej løber over en strækning på i alt 13.177 kilometer fra Denpasar i Indonesien til Khosravi i Iran. Den går igennem i alt ti stater. Vejstrækningerne i Malaysia er for størstedelen rigtigt godt udbygget, takket være et milliardstort investeringsprogram. "For os chauffører er det selvfølgelig skønt. På de nye motorveje kommer man relativt hurtigt frem. Strækningen fra Port Klang til "JB" kan klares på under seks timer. Forudsat at man kører i en pålidelig truck som Actros."



Pilot i cockpittet.

En ting, der ikke må mangle på nogen af turene, er hans markante pilotsolbriller. "Uden dem stiger jeg aldrig ind", tilstår Nordin. "Før jeg kørte for Swift, kørte jeg i nogle temmelig bedagede trækkere. Deres tunge styring var til tider et eventyr i sig selv. I cockpittet på min Actros føler jeg mig næsten som en ægte pilot – og så må de passende briller naturligvis ikke mangle."


Foto: Alexander Tempel

2 kommentarer