Med batteri i den tunge distributionskørsel – Torsten Schumann kører en eActros

Reportage

Den brummende lyd.

Først var han skeptisk, men nu er han helt og aldeles overbevist: EDEKA-chaufføren Torsten Schumann er en af de første i verden, der kører med den rent batteridrevne eActros.


»Kronen på værket i min karriere.«

–  Torsten Schumann, også kaldet Schumi, og hans eActros



Tilkørslen til A 10, ringvejen omkring Berlin. De to 126-kilowatt-motorer tæt på bagaksel-hjulnaverne imponerer med hver cirka 11.000 newtonmeter og går kraftfuldt til opgaven. Uden trækkraftafbrydelse kommer eActros lynhurtigt op på 80 kilometer i timen. Torsten Schumann, som alle kalder Schumi, fletter ind. Dækkene skaber lidt lydkulisse, parkeringsvarmeren har gjort førerhuset dejligt varmt på denne kølige dag.

Komfortabel, stille, lokalt CO2-neutral.

Schumi stråler. »Er det ikke sindssygt? At køre så komfortabelt, så stille inde og ude, ingen udstødning. Kronen på værket i min karriere«, siger den 52-årige fra Fredersdorf ved Berlin. Og han har ellers oplevet ikke så lidt. Først var han værktøjsmager i en motorbygningsvirksomhed, senere blev han chauffør for et bryggeri i Berlin. Med lastbil og to anhængere leverede han øl – betalingen skete delvist på akkord: En grundløn plus penge for hver ølkasse. Allerede inden han var 20 år, var Schumi blandt de bedst lønnede i DDR. I 1990 blev han selvstændig og kom til at råde over seks egne lastbiler plus midlertidigt udlejede chauffører. Da han havde rundet de 50, ønskede han sig mindre stress og fik arbejde hos supermarkedskæden EDEKA.


Fuld optankning, tak – eActros ved ladestationen.
Fuld optankning, tak – eActros ved ladestationen.
Morgenrutine: Først skal 125-kW-opladeren slukkes …
Morgenrutine: Først skal 125-kW-opladeren slukkes …
… så skal kablet adskilles fra køretøjet.
… så skal kablet adskilles fra køretøjet.

Erfaringer samles.

I Hellersdorf er det igen tid at forlade motorvejen, og Schumi aktiverer blinklyset. »I starten var det selvfølgelig meget usikkert. Hvor langt kommer vi reelt?« Indsamling af erfaringer og test af 18- og 25-tons-køretøjer under vidt forskellige betingelser – det er, hvad det handler om i innovationsflåden fra Mercedes‑Benz Trucks. Ti batteridrevne eActros har i cirka halvandet år været i brug til den tunge distributionskørsel i virksomheder fra forskellige brancher. En af dem finder man hos EDEKA i Grünheide-Freienbrink ved udkanten af Berlin.



Køling og læsseside.

Herfra leverer EDEKA kølevarer til knap 500 supermarkeder. Det gør opgaven ekstra stor for batterierne og den elektriske læsseside. Sammen med dispositionen udarbejdes turene, først i mindre radiusser, senere også til fjernere destinationer, i takt med at tilliden vokser. eActros har hele tiden været i brug, og batterierne er nogle gange blevet brugt helt ned til fire procents reststrøm. »Nu ved vi, at der altid er en rækkevidde på 200 kilometer. Når forholdene er gode, er det endda helt op til 300 kilometer.«

Batteriernes driftstemperatur.

Gode forhold for batteridrevet kørsel – Schumi forklarer: »Om sommeren når batterierne hurtigt op på deres driftstemperatur på 22 grader. Så er vi nødt til at køle fødevarerne. Når det er koldt, deaktiveres kølingen af lastrummet, men så skal batterierne til gengæld opvarmes. Energiforbruget, der kræves til dette, betyder, at rækkevidden er højest ved moderate sommertemperaturer.«


Stærk, smidig, komfortabel: Schumi bag rattet i eActros.
Stærk, smidig, komfortabel: Schumi bag rattet i eActros.
Varerne er hentet, Schumi læsser.
Varerne er hentet, Schumi læsser.
Ved EDEKA-supermarkedet: Aflæsning med læssesiden.
Ved EDEKA-supermarkedet: Aflæsning med læssesiden.
Bremseenergi gemmes: Det højre instruments viser står på regenerering.
Bremseenergi gemmes: Det højre instruments viser står på regenerering.
En vigtig information: rækkevidden.
En vigtig information: rækkevidden.

Opladning af batteriet under opbremsning.

På hovedvejen Bundesstraße 1, med retning mod Berlins centrum. eActros brummer sig gennem trafikken. I cockpittet til venstre for speedometeret findes det centrale display med informationer om ladestatus for 240 kW-time-batterierne og rækkevidden. Til højre ses et viserinstrument, der viser energiforbruget, men også energigenvindingen. Til det formål har den højre styrearm den klassiske funktion som slitagefri bremsning. »Her kan jeg bremse med forskellig styrke i fem trin, men bevægelsesenergien regenereres fuldstændigt. Jeg lader nemlig batterierne op«, siger Schumi.

Smidig eActros.

Mahlsdorf, Biesdorf, Lichtenberg, derefter Friedrichshain langs Frankfurter Allee og Karl-Marx-Allee. Schumi drejer til venstre, derefter til højre og ind på den lille parkeringsplads til et EDEKA-supermarked. Pladsen er intet problem, for med den styrede bakaksel er eActros meget smidig. 25 rullebeholdere kan stå på ladet. Det betyder, at læssesiden nu skal køres ned og op igen 13 gange.


En komplet lastbil.

Efter aflæsningen. Nu begynder turen tilbage, og senere begiver det andet skiftehold sig af sted. Batterierne har stadig 70 procents strøm, hvilket rækker til godt 150 kilometer yderligere på denne kølige februardag med temperaturer ikke langt over frysepunktet. »Jeg synes, det er fantastisk. eActros er en komplet lastbil, der med sine batterier kan klare op til 300 kilometer afhængigt af indsatsen. Det er noget, Mercedes har styr på«, siger Schumi og lister lige så stille afsted.


Foto: Sebastian Vollmert
Video: Martin Schneider-Lau

13 kommentarer