25 meter, 60 tons: Maik Jacobsen på vej til Sverige i Actros 2563

Reportage

Herlig tur til Sverige.

To gange om ugen kører Maik Jacobsen metalaffald til Sverige med sin ekstratunge, lange lastbil – bag rattet i en ny Actros 2563.


Bag forruden på Maik Jacobsens nye Actros hænger et skilt med det klare budskab, skrevet på tysk: »Livet er for kort til at køre i tarvelige trucks!« Det kunne næsten ligne praleri. Men i Maiks tilfælde er der dækning for det selvsikre statement. Maik kører nemlig i en ny Actros 2563 med 460 kW. Og ikke bare topklasses-motoren, men også vogntogets dimensioner og vægtklasse understreger budskabet til omverdenen: en længde på 25,25 meter og en tilladt totalvægt på 60 tons.

To gange om ugen tager Maik af sted fra Flensburg i sin ekstratunge, lange lastbil for at transportere genanvendt metal til støberier i Sverige for arbejdsgiveren Nord-Schrott. På tilbagevejen opsamler han skrot fra forskellige forhandlere i Sverige. Skrottet bliver så behandlet og solgt videre af Nord-Schrott i Flensburg. Dermed er kredsløbet sluttet.


Chauffør Maik Jacobsen tjekker kvaliteten af det skrot, han skal transportere.


Først 60 tons efter Padborg.

Lastbiler med den længde, som Maiks XXL-truck har, er ganske vist tilladt på udvalgte strækninger i Tyskland. Med det gælder ikke de 60 tons, som køretøjet normalt vejer i kombination med de tre godt fyldte rullecontainere – og som gerne må køre på de danske og svenske veje. Derfor har Maik brug for hjælp fra en kollega på de første ti kilometer frem til den danske grænse. Kollegaen kører to rullecontainere til Padborg med et konventionelt vogntog. Maik følger efter kollegaen i sin nye Actros med den tredje rullecontainer og en såkaldt dolly på slæb. Dette toakslede aggregat fra den danske producent HFR danner midterstykket på Maiks XXL-truck og forbinder sættevognen med de to rullecontainere med trækkøretøjet.

På en parkeringsplads i Padborg kobler Maik dollyen og sættevognen sammen via en rutineret rangeringsmanøvre – og selve rejsen kan nu gå i gang. Og den er utroligt smuk og nogle steder spektakulær, synes han: I Danmark er der hele tiden udsigt til Østersøen gennem førerhusets ruder. I Sverige venter der uendelige landeveje gennem bakkede skove. 



Spektakulære strækninger.

Efter godt en time når Maik til Fredericia og Lillebæltsbroen. Herfra er der kun halvanden time til turens vel nok mest spektakulære bygningsværk: Storebæltsbroen. Det trækker op til regn, da Maik når den imposante, 14 kilometer lange bro. Der er dog endnu en smal stribe blå himmel at se.

For at store skibe kan passere Storebælt består forbindelsens østdel af en hængebro, der med en længde på 2.694 meter og et hovedspænd på 1.624 meter er Europas længste. 


En såkaldt dolly fra den danske producent HFR danner midterstykket på gigalineren og trækker traileren med de to containere.
En såkaldt dolly fra den danske producent HFR danner midterstykket på gigalineren og trækker traileren med de to containere.
Med to lastbiler skal containerne transporteres til den danske grænse, hvor 60 tons gigalinere er tilladt på udvalgte ruter.
Med to lastbiler skal containerne transporteres til den danske grænse, hvor 60 tons gigalinere er tilladt på udvalgte ruter.

Stigningen til hængebroen klarer Jacobsens Actros suverænt med 80 kilometer i timen, trods de 60 tons. »En stærk motor er i mine øjne det vigtigste på disse ture«, mener Maik. »I Danmark og Sverige er der næsten ingen kø. Det betyder, at vi opnår høje gennemsnitshastigheder og også kan nå destinationer langt mod nord.«

Også forgængermodellen havde en god effekt. Den er Maik vant til. Siden sidste vinter har han dog kørt i den nye Actros, der byder på flere highlights som  MirrorCam og Multimedia Cockpit.


»Det er alt sammen et spørgsmål om vilje og disciplin.«

– Maik Jacobsen


Statement: Maiks nye Actros 2563 med 460 kW, 25,25 meters længde og 60 tons tilladt totalvægt falder bestemt ikke i den kategori.


Afslappet kørsel i Sverige.

Det bedste ved det nye arbejdsredskab er den forbedrede Predictive Powertrain Control, mener Maik. Denne intelligente fartpilot- og gearstyring kan nu også anvendes til fjerntrafikken. »Det er især en hjælp på landevejene i Sverige, hvor jeg nu kan køre afslappet med fartpilot«, fortæller Maik. »Systemet ved altid i god tid, når et byskilt nærmer sig og letter så på gassen. Når jeg forlader byen, accelererer lastbilen automatisk til den indstillede hastighed – det er ganske enkelt super!«



Nord-Schrott-chaufføren elsker også turene til Danmark og Sverige på grund af mentaliteten hos de mennesker, han møder. Sin første pause holder han på en rasteplads kort inden København. Rutineret bestiller han »friskbrygget kaffe«. Dansk har han lært på aftenskole, og ordene kommer ubesværet. »Det er alt sammen et spørgsmål om vilje og disciplin«, siger Maik. Måske skulle han også få lavet skiltet med »popelige trucks« på dansk. Oversættelsen ville ikke være noget problem: »Livet er alt for kort for at køre rundt i tarvelige lastbiler!«


Lillebæltsbroen er den første af tre broer på vejen til Sverige.


Foto: Christoph Börries

9 kommentarer